Jag började som konstnärlig sökare inom andlighet, men i dag vet jag att svar på mina frågor finns inom mig själv

Medan den svenske molekylär-cellbiologen, professor Dan Larhammar anser att homeopatiska medikamenter är verkningslösa och förkastar homeopatin som en slags rotten cherrypicking tycker samtidigt många av hans utländska kollegor tvärtom, nämligen att de många gånger är mer pålitliga än kemikaliemedikamenter. Professor Larhammar gör sina utlåtanden i form av att vara expert! Samtidigt som detta, vågar jag mig – genom personlig erfarenhet – påstå att hans kanadensiske kollega Dr Adam McLeod, som har examen i såväl molekylärbiologi som en doktorsexamen i Naturopathic Medicin är den verkliga experten inom området. Dr Adam McLeod menar att såväl homeopati som många andra så kallade alternativa behandlingssätt enbart är av gynnsam karaktär mot ohälsa. Adam startade för ett tag sedan upp Hälso- och Sukvårdskliniken YaletownNaturopathicClinic där ett brett spektrum av terapier erbjuds. Fastän att traditionell medicin ej utesluts vid t.ex. cancer så används mest naturliga behandlingsformer, med gott resultat.

Här nedan finns en lättfattad förklaring om vad en Naturopathic dr. är för någonting ~ och med allt snöpligt bagage från det svenska hälso- & sjukvårdssystemet kan jag inte önska annat än att denna form av läkarutbildning också skulle få ett starkt fäste i detta land.

Översättning: Carina Ehlers

Du är, vilken typ av läkare?

Artikel skriven av Dr. Michael Stanclift. N.D.               Länk till originalartikel

dreamhealer äppelbild

”Vänta, vilken slags läkare är du? En Nat-uro-pathic doktor? (Nat-ur-vägs doktor) Vad är det?”

Jag får denna fråga hela tiden. Det är inte så konstigt när det kommer från någon jag träffar på ett café eller på ett flygplan, men frågan kommer fortfarande även från andra läkare. I själva verket är det förvånande när någon (utanför Seattle eller Portland) faktiskt har hört talas om vad jag gör. För att vara rättvis så hade jag själv aldrig hört talas om audionom förrän en man flyttade in som en rums kamrat.

Mitt yrke är ganska nishat och vi är ännu inte legitimerade/licensierade i varje delstat. Naturläke doktorer Naturopathic doctors (NDs) är för närvarande legitimerade att utöva sin profession som  läkare i 16 stater, och två  amerikanska områden, och fem provinser i Kanada.

Förmodligen skulle vi inte klara av något populärt TV program som House eller Grey’s Anatomy.  Att i förebyggande syfte arbeta med hjärtsjukdom och cancer genom kosten eller hjälpa någon att bryta mönster av sömnlöshet är inte alls lika spännande som sällsynta diagnoser eller etiskt tvivelaktig transplantations kirurgi. När ”alternativa” tillvägagångssätt för hälsan presenteras i dessa TV program kan det istället vara för att patienten är sjuk. Ironiskt nog, med tanke på den numer berömda JAMA artikel rapporteringen ”medicinsk behandling” som den ledande dödsorsaken i USA.

När jag säger ”naturläke doktor” (naturopathic doctor) väcks det hos vissa människor idéer om trollstavar, trolldrycker och Kramers holistiske healer vän i Seinfeld. Dessa former av TV-clip (om än underbara) belyser missuppfattningarna kring det vi gör. Förhoppningsvis kan denna artikel komma att bidra och klargöra vilken typ av utbildning en ND får och vad de kan göra.

Legitimerade Naturläke Läkare Har Vetenskaplig Medicinsk Utbildning.

Sökanden till ackrediterade naturläke medicin högskolor behöver en kandidatexamen (bachelor’s degree) och en konkurrenskraftig GPA i vetenskaplig nödvändig förutsättning, precis som sökanden till ”vanlig” medicinska läkarutbildnings skolor. Efter antagning är utbildningen upplagd så att man arbetar av de två första åren av naturläke och ”konventionella” läkarutbildningen, då de är jämförbara både i ämnen och antal timmar av praktik. Vi lär oss alla grundläggande medicinska, vetenskapliga discipliner såsom anatomi, patologi, och biokemi. Till skillnad från Kramers holistiske vän, lär vi oss att använda samma labb, fysiska prov, och medicinsk avbildning (röntgen, CT, MRI) som sjukhus och kliniker använder för att diagnostisera sjukdomar och övervaka hälsan. Det är ganska ovanligt för mig att ta fram ett trollspö eller att få någon att dricka en kopp te och bära struthatt.

Vår kliniska utbildning är lite annorlunda än ”konventionellt” medicinskt tjänsteutövande. Som ND studenter, spenderar vi vår kliniska tid på husläkarpraktik (öppenvård), under överseende av en närvarande (oftast ND) läkare. Vår utbildning omfattar mindre kirurgiska ingrepp, som att ta bort en leverfläck dock går vi inte in på större operationer som sker på sjukhus. Istället för att rotera genom olika medicinska specialiteter, lär vi när och hur man refererar till specialister för att diagnostisera eller behandla tillstånd bortom vår räckvidd. På likadant sätt som för alla andra husläkare. Det finns några få tillgängliga specialistutbildningar för NDs och eftersom all vår kliniska tid spenderas inom allmän medicin, tenderar vi att gå direkt in i den privata sektorn med andra medicinska aktörer.

Beroende på tillstånd, täcker vår naturläke läkarlegitimation allt från kostråd till läkemedel och sy ihop sår. I Kalifornien är min läkarlegitimation t.ex. nästan identisk med sjuksköterska eller läkarassistent. I Washington och Oregon täcker legitimationen en mer omfattande praxis och ND vård täcks av nästan alla försäkringsbolag. Tyvärr täcker inte sjukförsäkringen ND tjänster i varje delstat där vi är legitimerade/licensierade att arbeta, men vår professionella organisation AANP arbetar för att ändra på det.

Naturläke Medicin Är Inte Samma Sak som Homeopati

Homeopati innebär att ge ett läkemedel i en mycket liten dos. Vetenskapligt vet vi inte varför det fungerar, då doserna är så små. Naturläke medicin är inte hur läkemedel specifikt ges, utan baseras utifrån våra 6 principer. Naturläke medicin hänvisar till en metod att behandla människor, och tenderar att gynna naturliga och forcerande ingripanden. Våra patient behandlingar kan inkludera kost förändringar, näringskompletterande ämnen, motion, örtmedicin, farmaseptiska läkemedel, eller homeopati. Så homeopati kan bli en del av en ND:s behandlingsplan, men det är inte det enda verktyget i ”boden”. Som sagt så kan andra medicinska aktörer också använda homeopati och det gör dem inte till naturläke doktorer.

Naturläke Läkare Arbetar Tillsammans med Medicine Läkare

En del människor antar att NDs är emot ”konventionell” medicin, med detta är inte sant.  Hälso- och sjukvård är bäst att ges av ett team och NDs är bara en del av laget. Det finns tillfällen när vi ”lyser” och andra tillfällen då specialister och andra medicinska discipliner lämpar sig bäst för uppgiften. Vi hänvisar våra patienter till kirurger, kardiologer och ERs när det framstår klart att deras förhållanden ligger bortom vår räckvidd av utbildning.

Naturläke Läkare och ”Naturläkare” Är Olika Saker (Naturopathic Doctors and ”Naturopaths”)

Detta är förmodligen en av de mest förvirrande saker i vårt område. Även i en delstat som Kalifornien, där NDs legitimeras som medicinska aktörer och termen ”naturläke doktor” är skyddad enligt lag, kan människor med tvivelaktig utbildning kalla sig själva för ”naturläkare”. Den som agerar som ”naturläkare” (naturopath) kan ha sina klienter så länge de inte ”utövar läkaryrket.” För patienter finns det lyckligtvis nationella och statliga yrkesorganisationer avseende NDs och avdelningar i varje delstat som kontrollerar någon som du skulle vilja träffa och som ser att de har klarat sina lagstiftade tentamen och har en giltig legitimation. Varje legitimerad ND blir inte medlem i deras professionella organisation (som jag själv, eftersom jag bor utanför USA), men det är ett bra ställe att börja med när man letar efter någon i sitt område.

En annan sak som patienter måste se upp med är människor som annonserar sig själva som en ND (eller NMD) utan innehav av licens/legitimation. Jag har rapporterat flera sådana personer till Kaliforniens Naturläke Hälsovårds Kommitté under det senaste året. Så sensmoralen i historien är att kontrollera så att din vårdgivare har aktuell licens utfärdat av staten (de bör även synliggöras för dig att se på deras mottagning).

Vad är det som gör Naturläke Läkaren Annorlunda

Våra patienter berättar ofta för oss att den ansikte-mot-ansikte tid som vi spenderar med dem är mycket längre än den som andra läkare de har mött har erbjudit. Vi spenderar den tiden för att lära känna dem fysiskt, emotionellt och ofta själsligt. När en speciell rekommendation eller receptförskrivning ska göras, spenderar vi tid med att förklara behandlingsalternativen och svarar på frågor. Vi strävar efter att lära våra patienter om deras hälsa och hur de kan ta hand om den.

Våra behandlingar rekommenderar användning av den terapeutiskt gällande ordningen, där vi börjar med att lägga grunden för sund livsstil och använder hög-forcerande ingripanden (som specifika näringsämnen, läkemedel och operationer då omständigheter är svåra). På detta sätt arbetar vi också med patienter som inte har utvecklat någon sjukdom och försöker helt enkelt förbättra deras hälsa, vare sig det är fysiskt, emotionellt eller själsligt. Vi tar hänsyn till termen ”hälso vård” från dess sanna innebörd.

Vi vet att våra patienter bokstavligen är atomer, molekyler, celler och organ, men vi uppskattar det som de är så mycket mer än de fysiska komponenterna. Var och en av oss existerar unikt i världen, med olika värderingar och prioriteringar, och som NDs tror vi att hälso vård bör återspegla detta.

Så javisst, en del av oss är lite känsliga. Men det är inte allt som vägleder vår praktik. Kom ihåg, naturläke läkare går på riktiga läkarutbildningar. Vi tar riktig reglerad examen. Vår ”hippa” medicin fungerar och det vi gör blir alltmer mindre ”alternativt” och mer ”konventionellt” för var dag som går.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: