Jag började som konstnärlig sökare inom andlighet, men i dag vet jag att svar på mina frågor finns inom mig själv

Eftersom jag vet att det finns väldigt många människor som lider i onödan och som kanske inte känner till bakomliggande orsaker till en del lidanden, kan jag inte låta bli att lyfta fram de senaste rönen kring sambandet mellan magont och flera av våra vanligaste hälsoproblem såsom eksem, akne, psoriasis, oförmåga att gå ner i vikt, depression, trötthet med mera. Nedanstående artikel kan även ge en inblick och förklaring till varför det kan vara svårt att få adekvat hjälp hos den konventionella sjukvården när det kommer till problem med mage-tarmkanal.
Översättning: Carina Ehlers

Artikel av Dr. Adam McLeod (DreamHealer)

Tarm Förbindelserna

ANatomy of human digestive system Forskningen har just börjat visa ett starkt samband mellan mag-tarmkanalen och allmänt välbefinnande. Det är förvånande hur många tillstånd patienterna har som är direkt kopplade till funktionen av mag-tarmkanalen. Vanligtvis är patienten helt omedveten om sambandet mellan deras hälsoproblem såsom eksem, akne, psoriasis, oförmåga att gå ner i vikt, depression, trötthet (bara för att nämna några) är i direkt relation till hälsan i mag-tarmkanalen.

Först är det viktigt att skilja mellan en födoämnes allergi och födoämnes känslighet. Födoämnes allergi är när kroppens immunförsvar reagerar på en molekyl i maten genom att inleda en kraftfull IgE-förmedlande respons. Detta kan orsaka anafylaxi, nässelfeber och akuta störningar i matsmältningsorganen. Generellt är människor mycket medvetna om livsmedel som de är allergiska mot eftersom kroppen svarar så dramatiskt. En födoämnes känslighet är mindre dramatisk och här är det organ som reagerar med inflammation. Denna inflammation kan vara utbredd och påverkar vilken som helst vävnad i kroppen. När inflammationsreaktionen är påtaglig under lång tid, orsakar detta en signifikant inverkan, eftersom det kan leda till utveckling av kronisk sjukdom. Det är mycket vanligt att en patient har en betydande känslighet mot vissa födoämnen som de är helt omedvetna om. Det är svårt att veta om du reagerar på något om du har varit utsatt för det under hela livet. För så länge din kropp är berörd, är detta reaktiva tillstånd ”normen”.

Förr i tiden trodde man att det antingen var en fullskalig allergisk reaktion på livsmedel eller så fanns inget svar alls. Nyligen genomförda studier har visat att detta resonemang helt enkelt inte är korrekt och att det finns ett spektrum av reaktioner som kroppen kommer att ha mot de molekyler som finns i livsmedel. Eftersom det är ett sätt för hur immunförsvaret fokuserar sina resurser till problemområdet är inflammation en kritisk fas av läkningsprocessen. När det inte löser sig blir inflammation ett problem och finns där under en lång period. Under inflammationsprocessen frisläpps en betydande mängd fria radikaler, som initialt har en mycket positiv roll i att läka vävnaden. Dessa kemikalier kan orsaka skador om inflammationen blir okontrollerad. Om kroppen reagerar på ett livsmedel som den ständigt utsätts för under många år, kommer denna kroniska inflammation att skada vävnader och så fröet till grunden för den kroniska sjukdomen.

Jag kommer att ställa frågan till mina patienter om de har testats för födoämnes känsligheter och ofta kommer patienten att svara, ”Ja, jag har pricktestats hos doktorn.” Problemet är att detta test inte alls tittar på födoämnes känsligheter, det söker efter födoämnes allergier. När huden prickas utsätts kroppen för en liten mängd av ett ämne som huden sedan reagerar på – om det är ett ämne som du är allergisk mot. Födoämnes känsligheter arbetar med en helt annan gren av immunsystemet så det skulle helt enkelt inte visa sig vid detta test. Det finns sätt att testas för födoämnes känsligheter, men dessa tester är vanligtvis inte inbegripna i den medicinska planen och läkare är sällan medvetna om hur man utför dessa tester. Dessa tester är effektiva och det kan vara till stor hjälp för en patient att se en digital graf som visar vilka livsmedel de är känsliga mot.

Den gyllene standarden för att avgöra vilka livsmedel som du är känslig mot är genom borttagande av något födoämne och en provokativ kost. Denna process kan vara komplicerad så det är väldigt viktigt att ha vägledning från någon professionell med erfarenhet inom detta område. Om processen inte utförs på rätt sätt kommer du aldrig att få reda på om du verkligen är känslig för något födoämne. Efter borttagning (under flera veckor) av alla livsmedel som du är känslig för, har tarmkanalen möjlighet att reda ut vilken som, av inflammation som kroniskt har försämrat cellerna i mag-tarmkanalen. Om dessa livsmedel har ingått i din kost under en längre tid kommer du sannolikt inte att vara medveten om denna känslighet förrän du eliminerar dem från din diet i flera veckor. Patienten upplever ofta obehag såsom uppkördhet, diarré, förstoppning, trötthet, eller ångest om de försämrande livsmedlen återinförs efter borttagningsperioden. Listan över potentiella effekter är väldigt lång men generellt sett kommer patienten inte att må bra när maten återinförs.

En av de första saker som folk märker när de eliminerar dessa försvårande livsmedel är viktminskning. Väldigt ofta är patienter känsliga för gluten och mejeriprodukter och när dessa livsmedel elimineras från kosten är det inte ovanligt för en patient att förlora minst 7 kilo (15 pounds) kort efter eliminering. Detta verkar vettigt ur ämnesomsättnings synvinkel eftersom ett av kännetecknen för inflammation är vätskeansamling i det drabbade området. Om hela mag-tarmkanalen är i ett inflammerat tillstånd, av ett försämrande livsmedel, så finns det betydande vätskeansamling längs hela tarmkanalen. När denna försämring tas bort minskas vätskeansamling via denna mekanism och patienten går ner i vikt.

Där är många kemikalier som frisläpps under inflammationsprocessen som försätter kroppen i ett mer stressande tillstånd genom att aktivera det sympatiska nervsystemet. När det finns höga halter av dessa inflammatoriska markörer i kroppen kommer du att ha mindre energi, eftersom dessa markörer talar om för de celler som de behöver för att fokusera på att lösa inflammationen. För kroppen är inflammationen ett tecken på att du inte kan slappna av eftersom resurser måste inriktas på att lösa inflammation. Följden blir att din kropp ger mindre energi till andra kroppsliga funktioner som är viktiga för livskvaliteten.

Jag tycker alltid att det är anmärkningsvärt hur många människor inte ens inser hur stressad kroppen var, förrän de tar bort dessa inflammatoriska livsmedel. Många gånger anser patienten inte att något är fel och de gör bara mat-känslighetsanalyser av nyfikenhet. Resultaten visar då en stark känslighet och när detta elimineras känner patienten att ”ljuset plötsligt tänds”. De insåg inte att de hade ett problem förrän deras kropp blivit fri från det här kroniska inflammatoriska tillståndet. Efter eliminering av de försvårande livsmedlen har de mer energi, förbättrat humör och förlorar vikt som de tidigare hade så mycket problem att bli av med.

Kronisk inflammation i tarmen skadar direkt tarmens celler. Normalt är cellerna i tarmen mycket tätt sammanbundna av strukturer som kallas ”tighta knutpunkter” (tight junctions). Detta gör det i princip omöjligt för molekylerna att läcka från tarmen till blodbanan. Om integriteten i korsningarna är starka då är de enda molekyler som kan komma in i blodomloppet sådana molekyler som har fått adekvat digestion av cellerna. När dessa celler skadas blir tarmen ”läckande” och molekyler börjar läcka ut i blodet som inte borde vara där. Detta är allmänt känt som ”läckande tarm syndrom”. Det finns ett antal olika efterföljande effekter som allvarligt påverkar din hälsa. Om du ständigt äter livsmedel som försämrar dina celler då blir tarmen mer genomsläpplig för dessa molekyler. När dessa molekyler börjar läcka in i blodet försätts hela kroppen i ett stressat och inflammerat tillstånd som inte bidrar till läkning. Mer forskning börjar komma, som visar en mycket stark koppling mellan inflammation i tarmen och kronisk sjukdom.

Den goda nyheten är att tarmen kan läka mycket snabbt om den får rätt näring. Under rätta förutsättningar delar sig tarmcellerna mycket snabbt så att de fort kan ersätta skadade celler. Det är mycket viktigt att ha vägledning genom ett tarmläknings protokoll, eftersom det kan finnas andra påverkande faktorer i ditt individuella fall som också måste åtgärdas. Det vanligaste Naturläke läkar (Naturopathic) förhållningssättet till läkning av läckande tarm är att ta bort de försvårande livsmedlen och använda en kombination av glutamin, probiotika och omega-3. När högkvalitativa versioner av dessa tillskott tas tillsammans, i nödvändiga doser, kan tarmen läkas mycket snabbt. Det är fantastiskt att se hur effektiva dessa enkla behandlingar är och många av dessa patienter har kämpat för att få någon form av undsättning från den konventionella medicinska vården i många år utan framgång.
Efter några månader av att följa dessa protokoll märker de en stor förändring i hälsa och välbefinnande.

Artikel hämtas från http://www.examiner.com/article/the-gut-connection

Adam gjorde en visualisering för läckande tarm syndrom som orsakas av födoämnes allergier och överkänslighets föda. Klicka här för att titta på visualiserings video.

Födoämnesallergi/Känslighets Visualisering

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: