Jag började som konstnärlig sökare inom andlighet, men i dag vet jag att svar på mina frågor finns inom mig själv

Jag ser med förväntan fram emot tisdag i nästa vecka då jag och en medium kollega åker västerut – till Toronto, Kanada – där vi bland annat kommer att delta i ett heldags seminarium med den världsberömde Adam McLeod (DreamHealer). Adam är en välkänd författare, distanshealer, föredragshållare med mera och nu i sommer, efter 9 år av högskolestudier, fick han sin läkarlegitimation och har därtill, sedan tidigare, en examen i molekylärbiologi, biokemi. Det är med andra ord en beläst ung man som också till fullo förfogar över en briljant medfödd healerförmåga, vilket vi ”elever” kommer att få den stora äran att ta del och lärdom av.

Dr. Adam Mcleod har gått en riktig läkarutbildning i Kanada, dock till skillnad från de konventionella i Sverige och många andra länder är inriktningen aningen annorlunda och de utexaminerade tituleras Naturopathic doktor. En kollega till Adam har skrivit en artikel som klargör vad skillnaderna består i och han tar även upp begreppet naturopath. Det sistnämnda har jag fått kännedom om att vi har två styck av i Sverige, varav en som jag själv besökt.

Varsågoda att ta del av artikeln – översättning: Carina Ehlers

Du är, vilken typ av läkare?
dreamhealer äppelbild

Artikel skriven av Dr. Michael Stanclift. N.D.

”Vänta, vilken slags läkare är du? En Nat-uro-pathic doctor? (Nat-ur-vägs doktor) Vad är det?”

Denna fråga får jag hela tiden. Det är inte så konstigt när det kommer från någon jag träffar på ett café eller på ett flygplan, men frågan kommer fortfarande även från andra läkare. I själva verket är det förvånande när någon (utanför Seattle eller Portland) faktiskt har hört talas om vad jag gör. För att vara rättvis så hade jag själv aldrig hört talas om audionom förrän en man flyttade in som rums kamrat. Mitt yrke är ganska nishat och vi är ännu inte legitimerade i varje delstat. Naturläke doktorer (Naturopathic doctors) NDs, är för närvarande legitimerade att utöva sin profession som läkare i 16 delstater och två amerikanska områden och fem provinser i Kanada.

Förmodligen skulle vi inte klara av något populärt TV program som House eller Grey’s Anatomy. Att i förebyggande syfte arbeta med hjärtsjukdom och cancer genom kosten eller hjälpa någon att bryta mönster av sömnlöshet är inte alls lika spännande som sällsynta diagnoser eller etiskt tvivelaktig transplantations kirurgi. När ”alternativa” tillvägagångssätt för hälsan presenteras i dessa TV program kan det istället vara för att patienten är sjuk. Ironiskt nog, med tanke på den numer berömda JAMA artikel rapporteringen ”medicinsk behandling” som den ledande dödsorsaken i USA.

När jag säger ”naturläke doktor” (naturopathic doctor) väcks det hos vissa människor idéer om trollstavar, trolldrycker och Kramers holistiske healer vän i Seinfeld. Dessa former av TV-clip (om än underbara) belyser missuppfattningarna kring det vi gör. Förhoppningsvis kan denna artikel komma att bidra och klargöra vilken typ av utbildning en ND får och vad de kan göra.

Legitimerade Naturläke Läkare Har Vetenskaplig Medicinsk Utbildning.

Sökanden till ackrediterade naturläke medicin högskolor behöver en kandidatexamen (bachelor’s degree) och en konkurrenskraftig GPA i vetenskaplig nödvändig förutsättning, precis som sökanden till ”vanliga” medicinska läkarutbildnings skolor. Efter antagning är utbildningen upplagd så att man arbetar av de två första åren av naturläke och ”konventionella” läkarutbildningen, då de är jämförbara både i ämnen och antal timmar av praktik. Vi lär oss alla grundläggande medicinska, vetenskapliga discipliner såsom anatomi, patologi och biokemi. Till skillnad från Kramers holistiske vän, lär vi oss att använda samma labb, fysiska prov och medicinsk avbildning (röntgen, CT, MRI) som sjukhus och kliniker använder för att diagnostisera sjukdomar och övervaka hälsan. Det är ganska ovanligt för mig att ta fram ett trollspö eller att få någon att dricka en kopp te och bära struthatt.

Vår kliniska utbildning är lite annorlunda än ”konventionellt” medicinskt tjänsteutövande. Som ND studenter spenderar vi vår kliniska tid på husläkarpraktik (öppenvård), under överseende av en närvarande (oftast ND) läkare. Vår utbildning omfattar mindre kirurgiska ingrepp, som att ta bort en leverfläck, dock går vi inte in på större operationer som sker på sjukhus. Istället för att rotera genom olika medicinska specialiteter, lär vi när och hur man refererar till specialister för att diagnostisera eller behandla tillstånd bortom vår räckvidd. På likadant sätt som för alla andra husläkare. Det finns några få tillgängliga specialistutbildningar för NDs och eftersom all vår kliniska tid spenderas inom allmänmedicin, tenderar vi att gå direkt in i den privata sektorn med andra medicinska aktörer.

Beroende på tillstånd, täcker vår naturläke läkarlegitimation allt från kostråd till läkemedel och sy ihop sår. I Kalifornien är min läkarlegitimation t.ex. nästan identisk med sjuksköterska eller läkarassistent. Medan legitimationen i Washington och Oregon täcker en mer omfattande praxis och ND vård täcks av nästan alla försäkringsbolag. Tyvärr täcker inte sjukförsäkringen ND tjänster i varje delstat där vi är legitimerade/licensierade att arbeta, men vår professionella organisation AANP arbetar för att ändra på det.

Naturläke Medicin Är Inte Samma Sak som Homeopati

Homeopati innebär att ge ett läkemedel i en mycket liten dos. Vetenskapligt vet vi inte varför det fungerar, då doserna är så små. Naturläke medicin är inte hur läkemedel specifikt ges, utan baseras utifrån våra 6 principer. Naturläke medicin hänvisar till en metod att behandla människor, och tenderar att gynna naturliga och forcerande ingripanden. Våra patient behandlingar kan inkludera kost förändringar, näringskompletterande ämnen, motion, örtmedicin, farmaceutiska läkemedel, eller homeopati. Så homeopati kan bli en del av en NDs behandlingsplan, men det är inte det enda verktyget i ”boden”. Som sagt så kan andra medicinska aktörer också använda homeopati och det gör dem inte till naturläke doktorer.

Naturläke Läkare Arbetar Tillsammans med Medicine Läkare

En del människor antar att NDs är emot ”konventionell/vanlig” medicin, men detta är inte sant. Hälso- och sjukvård är bäst att ges av ett team och NDs är bara en del av laget. Det finns tillfällen när vi ”lyser” och andra tillfällen då specialister och andra medicinska discipliner lämpar sig bäst för uppgiften. Vi hänvisar våra patienter till kirurger, kardiologer och ERs när det framstår klart att deras förhållanden ligger bortom vår räckvidd av utbildning.

Naturläke Läkare och ”Naturläkare” Är Olika Saker (Naturopathic Doctors & ”Naturopath”)

Detta är förmodligen en av de mest förvirrande saker i vårt område. Även i en delstat som kalifornien, där NDs legitimeras som medicinska aktörer och termen ”naturläke doktor” är skyddad enligt lag, kan människor med tvivelaktig utbildning kalla sig själva för ”naturläkare”. Den som agerar som ”naturläkare” (naturopath) kan ha sina klienter så länge de inte ”utövar läkaryrket”. För patienter finns det lyckligtvis nationella och statliga yrkesorganisationer avseende NDs och avdelningar i varje delstat som kontrollerar någon som du skulle vilja träffa och som ser att de har klarat sina lagstiftade tentamen och har en giltig legitimation. varje legitimerad ND blir inte medlem i deras professionella organisation (som jag själv, eftersom jag bor utanför USA), men det är ett bra ställe att börja med när man letar efter någon i sitt område.

En annan sak som patienter måste se upp med är människor som annonserar sig själva som en ND (eller NMD) utan innehav av legitimation. Jag har rapporterat flera sådana personer till Kaliforniens Naturläke Hälsovårds Kommitté under det senaste året. Så sensmoralen i historien är att kontrollera så att din vårdgivare har aktuell licens utfärdat av staten (de bör även synliggöras för dig att se på deras mottagning).

Vad är det som gör Naturläke Läkaren Annorlunda

Våra patienter berättar ofta för oss att den ansikte-mot-ansikte tid som vi spenderar med dem är mycket längre än den som andra läkare de mött har erbjudit. Vi spenderar den tiden för att lära känna dem fysiskt, emotionellt och ofta själsligt. När en speciell rekommendation eller receptförskrivning ska göras, spenderar vi tid med att förklara behandlingsalternativen och svarar på frågor. Vi strävar efter att lära våra patienter om deras hälsa och hur de kan ta hand om den.

Våra behandlingar rekommenderar användning av den terapeutiskt gällande ordningen, där vi börjar med att lägga grunden för sund livsstil och använder hög-forcerande ingripanden (som specifika näringsämnen, läkemedel och operationer då omständigheterna är svåra). På detta sätt arbetar vi också med patienter som inte har utvecklat någon sjukdom och försöker helt enkelt förbättra deras hälsa, vare sig det är fysiskt, emotionellt eller själsligt. Vi tar hänsyn till termen ”hälso vård” från dess sanna innebörd.

Vi vet att våra patienter bokstavligen är atomer, molekyler, celler och organ, men vi uppskattar det som de är så mycket mer än de fysiska komponenterna. Var och en av oss existerar unikt i världen, med olika värderingar och prioriteringar och som NDs tror vi att hälso vård bör återspegla detta.

Så javisst, en del av oss är lite känsliga. Men det är inte allt som vägleder vår praktik. Kom ihåg, naturläke läkare går på riktiga läkarutbildningar. Vi tar riktig reglerad examen. Vår ”hippa” medicin fungerar och det vi gör blir alltmer mindre ”alternativt” och mer ”konventionellt för var dag som går.

Link To Original Articel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: